Ευρώπη

Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για τρίτες χώρες, «μπλόκο» σε ΗΠΑ, Βραζίλια, Ρωσία

Θα είναι δυνατή η υποδοχή Κινέζων ταξιδιωτών στην Ε.Ε., υπό τον όρο της αμοιβαιότητας – δηλαδή εάν επιτρέψει και η Κίνα την υποδοχή Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Από αύριο ανοίγουν ξανά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν σε μία λίστα με 14 χώρες και 4 κρατίδια, των οποίων τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η λίστα, η οποία υιοθετήθηκε ως σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνει την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, καθώς και το Βατικανό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η υποδοχή Κινέζων ταξιδιωτών στην Ε.Ε., υπό τον όρο της αμοιβαιότητας – δηλαδή εάν επιτρέψει και η Κίνα την υποδοχή Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βραζιλία και η Ρωσία, οι οποίες είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως και με αριθμό κρουσμάτων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Εκτός έμεινε και το Κατάρ, το οποίο καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς επίσης η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η λίστα αναμένεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τρίτων χωρών και άλλους παράγοντες, όπως είναι η αμοιβαιότητα, η επάρκεια αριθμού τεστ, η δυνατότητα ιχνηλάτησης και περιορισμού νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις και οι τουρίστες από ορισμένες χώρες που βρίσκονται εκτός λίστας, εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. με ενδιάμεσες συνδέσεις (π.χ. από ΗΠΑ μέσω Ελβετίας) – γεγονός που θέτει επιπλέον δυσκολίες στην επιδημιολογική επιτήρηση των ροών.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για την πολιτική των συνόρων ανήκει στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button