Ευρώπη

Πράσινο φως από ΕΟΦ για έγκριση του εμβολίου Pfizer στην Ευρώπη

Η άδεια χρήσης του εμβολίου στην Ευρώπη αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έδωσε το πράσινο φως για έγκριση επείγουσας άδειας χρήσης του εμβολίου κορωνοϊού που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός εταίρος της BioNTech, γεγονός που δίνει σήμα για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη εντός μίας εβδομάδας.

Την τελική έγκριση για άδεια χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη. Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε την έγκριση υπό όρους για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech για χρήση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση έρχεται μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση κατά την οποία οι επιστήμονες του EMA που ήταν υπεύθυνοι για την αξιολόγηση του εμβολίου παρουσίασαν την ανάλυσή τους σε άλλους εμπειρογνώμονες και εξέτασαν δεδομένα από εταιρείες.

Η έγκριση πρέπει να φέρει πλέον την σφραγίδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν στοιχεία παρακολούθησης σχετικά με το εμβόλιο τους για το επόμενο έτος.

15,5 ευρώ η τιμή του εμβολίου που συμφώνησε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου. Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Την Κυριακή η άλλη εταιρεία που ανέπτυξε ήδη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η Moderna Inc ανακοίνωσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της σύστασης της χρήσης του εμβολίου της εταιρείας κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η Επιτροπή ψήφισε με 11-0 ψήφους υπέρ του εμβολίου, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μια ημέρα μετά την έγκριση για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

«Η σύσταση της ACIP αποτελεί άλλο ένα βήμα προς τα μπροστά στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταστροφική πανδημία με ένα εμβόλιο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Μπάνσελ στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση για κατεπείγουσα χρήση στις ΗΠΑ έπειτα από αυτό των Pfizer-BioNTech.

Η διανομή του εμβολίου της Moderna άρχισε χθες Σάββατο και περισσότερα από 3.700 κέντρα αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν και να χορηγούν δόσεις του ήδη από τη Δευτέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button