Κόσμος

Παραιτείται η κυβέρνηση του Λιβάνου στον απόηχο της έκρηξης στη Βηρυτό

Την απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου να παραιτηθεί στον απόηχο της έκρηξης που ισοπέδωσε σχεδόν τη μισή Βηρυτό και γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν. Η απόφαση ήρθε κάτω από την πίεση του κύματος παραιτήσεων μελών του υπουργικού συμβουλίου και των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο ημέρες διαδηλώσεων με επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έκαναν ευρεία χρήση χημικών.

«Όλη η κυβέρνηση παραιτήθηκε», είπε ο Χαμάντ, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να «παραδώσει την παραίτηση εκ μέρους όλων των υπουργών».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στις 7.30 μ.μ. (τοπική ώρα).

Η πρωτοφανούς ισχύος έκρηξη της περασμένης Τρίτης, 4 Αυγούστου 2020, σε αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού πυροδότησε ένα νέο κύμα λαϊκής οργής κατά της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης του Λιβάνου. Διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, προκειμένου να συμπέσουν με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η καταστροφή ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button