DigitalΚόσμος

Πέρασε η Ευρωπαϊκή οδηγία για Copyright στο διαδίκτυο!

Με 348 ψήφους υπέρ έναντι 274 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο.

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (26/3) ενέκρινε τα άρθρα 11 και 13 (νυν 15 και 17), τα οποία αλλάζουν τα έως σήμερα δεδομένα στο διαδίκτυο.

Για τα συγκεκριμένα άρθρα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η Google καθώς επίσης από ακτιβιστές της ελευθερίας της έκφρασης.

Συνοπτικά θα ισχύουν τα παρακάτω:

  • Οι διαδικτυακές πλατφόρμες από εδώ και στο εξής θα φέρουν την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους – εξαιρούνται τα «memes», τα αρχεία GIF και οι υπερσύνδεσμοι (hyperlinks) προς ειδησεογραφικά άρθρα, που συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα
  • Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
  • Ελαφρύτερες υποχρεώσεις σε start-ups

Διαβάστε αναλυτικά την οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου εδώ.

EU Copyright Directive Vote
Η ψηφοφορία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την οδηγία πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της καμπάνιας που ζητούσε να μη ψηφιστεί η οδηγία αφιερώθηκε στο άρθρο 13. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κατά βάση περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, π.χ. το Facebook και το YouTube.

Απαιτεί δραστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί να ανέβει σε αυτές περιεχόμενο που έχει κατοχυρωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς άδεια. Η ποινή που αντιμετωπίζουν οι ιστοσελίδες είναι ακριβώς η ίδια με τον χρήστη που αναρτά το περιεχόμενο.

Το άρθρο 11 περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις που στοχεύουν να κάνουν εταιρείες όπως η Google να πληρώνουν χρήματα σε οργανισμούς όπως οι εφημερίδες το περιεχόμενο των οποίων χρησιμοποιούν σε υπηρεσίες όπως τα Google News.

Οι υποστηρικτές του άρθρου λένε πως θα αποτρέψει πολυεθνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν δωρεάν τη δουλειά των άλλων, ενώ οι επικριτές πως ουσιαστικά βάζει την προϋπόθεση του «εισιτηρίου εισόδου» για ένα λινκ.

Υπέρ των συγκεκριμένων άρθρων ήταν συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι υποστήριξαν πως έτσι θα σταματήσουν οι εκτεταμένες καταπατήσεις σε θέματα πνευματική ιδιοκτήσιας σε site όπως το YouTube και to Instagram.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες εταιρίες όπως η Google και η Amazon θεωρούν την οδηγία μη πρακτική και τόσο αυταρχική που αν πραγματικά εφαρμοστεί θα τις οδηγήσει στο να κλείσουν πολλές από τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη.

Η Κάθριν Στίλερ, διευθύντρια του Open Knowledge Foundation, μιας ΜΚΟ που ζητάει περισσότερα ελεύθερα και δωρεάν δεδομένα στο διαδικτύου ανέφερε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «είναι ένα πλήγμα για κάθε χρήστη του διαδικτύου στην Ευρώπη».

Πάντως, οι ειδικοί στα ζητήματα νομοθεσίας θεωρούν πως η οδηγία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θεωρούν οι εταιρίες και πως περισσότεροι μοιάζει με μία έκθεση ιδεών παρά με ένα σαφές πλαίσιο για το τι θα υποχρεούνται να κάνουν οι εταιρείες από δω και μπρος.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως για να γίνει ευρωπαϊκός νόμος η οδηγία απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ακόμα και τότε τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν ακόμα δύο χρόνια για να εναρμονίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες με την οδηγία.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close