Κόσμος

Ξανά lockdown στο Ισραήλ καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Το Ισραήλ θα επιβάλει εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή έως και τη διάρκεια των εβραϊκών εορτών. Πρόκειται για την πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που επιβάλλει για δεύτερη φορά lockdown για να αναχαιτίσει ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρής καραντίνας τριών εβδομάδων με δυνατότητα επέκτασης αυτού του μέτρου», ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι γνωρίζει ότι αυτό το μέτρο θα έχει πολύ ισχυρό τίμημα για όλους.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες. Παράλληλα, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις πολιτών πέραν των 500 μέτρων από το σπίτι τους, εκτός και αν πρέπει να το κάνουν για σκοπούς υγείας και εργασίας. Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας υπολογίζεται ότι το νέο lockdown θα κοστίσει 1,88 δισ. δολάρια στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορωνοϊό.

Στο Ισραήλ περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό, ενώ 37.000 άνθρωποι νοσούν. Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν ότι εάν δεν εφαρμοστούν οι απαγορεύσεις το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button