Τεχνολογία

Υπερδιπλάσια τα αεροσκάφη σε δύο δεκαετίες

Ο αριθμός των αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, παρά τις ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των ρύπων από τα καύσιμα των κινητήρων.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus προβλέπει ότι μέχρι το 2038 ο παγκόσμιος στόλος αεροσκαφών θα φτάσει τις 48.000, ενώ η εναέρια κυκλοφορία θα αυξάνεται κατά 4,3% ετησίως.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός κολοσσός αναφέρει ότι θα πετούν ταυτόχρονα στον αέρα 47.680 εμπορικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 39.210 θα είναι καινούρια.

Σήμερα, ο αριθμός των εμπορικών αεροσκαφών ανέρχεται γύρω στις 23.000.

Η προσθήκη αυτή γίνεται με σκοπό να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης, κάτι που οφείλεται στον αυξανόμενο πλούτο, τον πληθυσμό και την αστικοποίηση, ειδικά στις ασιατικές μεσαίες τάξεις, αναφέρει η Airbus.

Η Διεθνής Ένωση Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροσκάφη θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τα 8,2 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2030.

Αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού θα αυξηθούν περαιτέρω οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (cO2) που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με βάση τις έρευνες της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) των Ηνωμένων Εθνών, η αεροπορική βιομηχανία ευθύνεται για το 2% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σχετικά ότι αν η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία ήταν χώρα, θα κατατασσόταν ανάμεσα στις πρώτες δέκα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Βέβαια, η Airbus αναφέρει ότι ανανεώνοντας τον στόλο με αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, όπως είναι τα A220, A320neo, A330neo και A350, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση εκπομπών αλλά και στην επίτευξη του στόχο για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μετά το 2020.

E-Fan X hybrid-electric flight demonstrator
Το νέο μοντέλο της Airbus, E-Fan X. [Photo Credits; Airbus]
Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη τις εργασίες σε «πράσινα» πρότζεκτ.

Ένα από αυτά είναι το E-Fan X, για την κατασκευή του οποίου η Airbus ένωσε τις δυνάμεις της μαζί με τη Rolls-Royce και τη Siemens.

Πρόκειται για ένα υβριδικό-ηλεκτρικό αεροσκάφος, το οποίο αναμένεται να κάνει την πρώτη δοκιμαστική του πτήση το 2020.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close