Υγεία

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο

Αργά το Σάββατο ή την Κυριακή θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Υπουργείο Υγείας, η επιστημονική ομάδα του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο υπό διερεύνηση περιστατικό κορωνοϊού, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι πολύ καλά στην υγεία του και δεν παρουσίασε σήμερα πυρετό.

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο να είναι κορονοϊός είναι πάρα πολύ χαμηλή. «Ως πιθανότητα (σ.σ. να επιβεβαιωθεί) είναι πάρα πολύ χαμηλή για πολλούς λόγους που αφορούν στην φύση του περιστατικού», είπε.

Εξήγησε ότι «ο συγκεκριμένος ασθενής ξεκίνησε από την Κίνα στις 18 Ιανουαρίου από το Πεκίνο. Δεν ήταν από την περιοχή (σ.σ. το επίκεντρο της επιδημίας). Άρα με βάση τον ορισμό που υπήρχε τότε, δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα και στην περιοχή που ήταν τότε δεν έπαιρναν έξτρα μέτρα. Ήταν περιορισμένο στην πόλη της Wuhan τότε. Δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή υπό διερεύνηση κρούσματα. Παρόλα αυτά, επειδή στην πορεία έχουν αλλάξει κάπως οι ορισμοί και αν υπολογίσουμε από την 19η Ιανουαρίου που έφτασε στην Κύπρο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου που τον εντοπίσαμε -διότι είχε κάνει ενδιάμεσα ένα ταξίδι σε γειτονική χώρα-, είναι η 12η-13η μέρα. Τέθηκε το ερωτηματικό αν πάμε με τα αυστηρά κριτήρια και τα καινούργια που είχαν αλλάξει από το ECDC, ενώ ο ΠΟΥ δεν τα είχε αλλάξει ακόμη, θεωρητικά εμπίπτει στον καινούργιο ορισμό, αλλά αν πάμε όμως από τότε που έφυγε, τότε δεν εμπίπτει στο κριτήριο της διερεύνησης. Και εκεί ήταν και η -ας το πούμε- μια μικρή ασυνεννοησία που υπήρχε και έγινε αυτό που έγινε χθες», είπε ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου.

Επιπρόσθετα, είπε ότι «για να είμαστε στην ασφαλή πλευρά, το θεωρήσαμε ύποπτο. Ήταν και μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας σε ένα ύποπτο περιστατικό χαμηλής πιθανότητας, ούτως ώστε και κάποιο μικρό λάθος να γίνει ή να μην γίνει κάτι σωστά, να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί οτιδήποτε περαιτέρω, και να δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι θα το ελέγξουμε, οι διαδικασίες έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και νομίζω πήγαμε αρκετά καλά».

Σημειώνεται πως η  Κυπριακή Δημοκρατία τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξήσει την επιτήρηση στα σημεία εισόδου της, ενώ έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για τη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού από τους επαγγελματίες υγείας, και τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού αυτού από τις διάφορες υπηρεσίες υγείας, όπως τα ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close